Välj en sida

Cybersäkerhet handlar om att skydda digital information, system och nätverk mot olika former av hot, attacker och skadlig verksamhet. Detta inkluderar att säkra datorer, servrar, nätverksinfrastruktur, programvara och data från potentiella angripare och skadlig programvara (malware).

Att få till sin egen cybersäkerhet är en ständig utmaning eftersom hoten och teknikerna som används av angripare ständigt utvecklas. Det kräver en proaktiv och kontinuerlig strategi för att skydda digitala resurser och information. Men när började man prata om cybersäkerhet egentligen?

Cybersäkerhetens historia i korthet

Begreppet ”cybersäkerhet” (från engelskans cybersecurity) började uppmärksammas och användas i slutet av 1900-talet när användningen av digitala datorsystem och internet ökade dramatiskt. Här är några viktiga milstolpar i historien för cybersäkerhetsdiskussionen:

1950-till 1970-talet: Under denna tid var datorerna huvudsakligen stora mainframes och användes främst av regeringar och stora organisationer. Säkerhetsfrågor fokuserade på fysisk åtkomstkontroll och skydd av hårdvaran.

1980-talet: Med framväxten av persondatorer började säkerhetsfrågorna riktas mot användarautentisering och skydd mot skadlig programvara. Den första kända datormasken, ”Morris-wormen”, spreds 1988 och sårade fröet till att förstå behovet av cybersäkerhet.

1990-talet: Användningen av internet exploderade under detta årtionde. Detta ledde till en ökad medvetenhet om behovet av att skydda nätverk och data. NIST (National Institute of Standards and Technology) i USA började publicera riktlinjer för informationssäkerhet.

2000-talet: Med fler affärsverksamheter och samhällsfunktioner som digitaliserades, blev cybersäkerhet allt viktigare. Incidenter som Code Red och Slammer-worm ökade medvetenheten om sårbarheter i internetanslutna system.

2010-talet och framåt: Ökad uppmärksamhet på storskaliga dataintrång och avancerade attacker som Stuxnet och WannaCry har gjort att cybersäkerhet har blivit en prioritet för regeringar, organisationer och individer över hela världen. Det har lett till ökade investeringar i cybersäkerhetslösningar och en ökad efterfrågan på cybersäkerhetsexperter.

Så, även om säkerhetsfrågor alltid har funnits när det gäller datorer och nätverk, har begreppet ”cybersäkerhet” blivit mer framträdande och viktigt i takt med den ökande digitaliseringen av samhället och ekonomin.

Vad handlar cybersäkerhet om?

Här är några grundläggande aspekter av cybersäkerhet:

Säkerhetspolicy och medvetenhet

Organisationer och användare bör ha tydliga riktlinjer och policyer för att främja säkerhetsmedvetenhet och hantera risker. Användare bör också vara medvetna om grundläggande säkerhetsprinciper och best practices.

Säkerhetsåtgärder

Detta inkluderar användning av starka lösenord, tvåfaktorsautentisering (2FA), brandväggar, antivirusprogram och andra säkerhetsverktyg för att skydda enheter och nätverk.

Sårbarhetshantering

Identifiera och åtgärda sårbarheter i system och programvara. Regelbundna uppdateringar och patchar är viktiga för att förhindra utnyttjande av kända sårbarheter.

Nätverkssäkerhet

Konfigurera nätverksinfrastruktur och använda säkerhetsåtgärder som intrusion detection systems (IDS) och intrusion prevention systems (IPS) för att upptäcka och förebygga intrång.

Datahantering och kryptering

Kryptera känslig information under lagring och överföring för att förhindra att obehöriga får åtkomst till den.

Säkerhetskopiering

Regelbundna säkerhetskopieringar av viktig data är avgörande för att kunna återställa information om det skulle inträffa en incident, som ransomware-attacker.

Incidenthantering

Utveckla en plan för att hantera och reagera på säkerhetsincidenter. Detta inkluderar att snabbt isolera angrepp, utreda vad som hände och vidta åtgärder för att förhindra framtida angrepp.

Utbildning och utvärdering

Fortsätt att utbilda personalen och utvärdera och uppdatera säkerhetsåtgärderna i linje med utvecklingen av hotlandskapet.

Compliance och regler

Följ branschspecifika och reglerande krav för cybersäkerhet, som GDPR (General Data Protection Regulation) inom EU eller HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act) inom hälso- och sjukvårdssektorn i USA.

Cyberförsäkring

Överväg att skaffa cyberförsäkring för att få ekonomiskt skydd om en allvarlig säkerhetsincident skulle inträffa.